Bezová šťáva pro přípravu (nejen) chutného a velmi zdravého nápoje

Kvalitní bezovou šťávu si připravovaly již naše babičky. Bylo to poměrně snadné, neboť tehdy rostly bezinky na půdách dobře zásobených živinami, většinou se jednalo o vlhké půdy rumišť a náspů, úvozů, skládek organického odpadu anebo neobdělané zemědělské půdy. V té době nebyla tato půda vyčerpaná chemickými hnojivy, a tudíž bezové kuličky mohly poskytnout tolik živin, že zabíraly na celou řadu potíží, a působily samozřejmě i preventivně.

květ černého bezu

V černém bezu se přirozeně vyskytuje mnoho vitamínu C pro posílení imunity, provitamínu A (karotenu) např. pro zdravý zrak, většiny vitamínů skupiny B důležitých mimo jiné pro nervovou soustavu a mozek a dále rostlinné flavonoidy, které významně působí na regeneraci jater a ledvin a cévního zásobení organismu. Vysoký obsah aktivních látek eliminuje zánětlivé procesy v těle a pomáhá získat zpět ztracenou rovnováhu při oslabení vlivem stresu a civilizačních chorob.

zralé bezinky

Nepodceňujte bezový sirup

Z bezinek se dá využít list, květ i plod, ovšem nejvíce prospěšných látek je právě v těch zmiňovaných zralých modrofialových kuličkách. Pokud dnes vsadíte na dobrý zdroj v BIO kvalitě, pak si můžete dopřát to, co bylo dříve běžné – chutnou a zdravou bezovou šťávu pro přípravu nápojů nebo pro dochucení obilných kaší a sladkých dezertů. Jestliže bezovou šťávu využíváte na pití, můžete k tomu použít i vodu z vodovodního řadu – chlorovanou, vitamín C v bezovém sirupu totiž chemicky reaguje s volným chlórem a vytváří zdraví prospěšnou slabou trávicí kyselinu chlorovodíkovou, čímž potlačí škodlivé působení chlóru.

Bezové sirupy ve špičkové kvalitě neobsahují konzervační přísady ani dochucovadla a samozřejmě žádný přidaný bílý rafinovaný cukr, který by účinky tohoto velmi zdravého plodu velice znehodnotil. Prodávají se zpravidla ve specializovaných prodejnách zdravé výživy a jejich e-shopech.