Elektro

Nepostradatelný vysavač

Teprve na začátku dvacátého století byl patentován první přístroj, který dokázal efektivně nasát prach a nečistoty. K jeho provozu sloužil benzínový motor. Dnešní vysavače, jak je známe, pochází ze Švédska. Odsávání vzduchu bylo zajištěno turbínovým ventilátorem, který poháněl elektromotor. Takovéto vysavače vážily okolo 14 kilogramů. Lehčí a modernější vysavače, které mohli používat i běžní uživatelé v domácnostech, se pak začaly ve větší míře vyrábět po druhé světové válce.
vysávání podlahy
Dnešní realita
Dnes máme k dostání široké spektrum nejrůznějších typů vysavačů v různých cenových relacích. Od klasických sáčkových přes bezsáčkové, robotické, ruční, bateriové, na suché i mokré sání, centrální, stavební a tak dále.
V našich domácnostech však stále vévodí vysavače klasické, ať už s vyměnitelnými sáčky, nebo ty bez nich. I když neustále nadáváme, jak se s nimi musíme tahat, většinou jsou s ohledem na výsledek nejefektivnější.

Jak vybrat správně?
Každý má od svého vysavače určitá očekávání, někdo preferuje takový, který skvěle uklidí hladké povrchy, další zase musí zvládnout nejrůznější typy koberců. Většina vysavačů disponuje řadou nástavců, díky kterým si poradí s jakýmkoliv povrchem. Pro efektivní úklid je v každém případě důležitý sací výkon. Ten je v současné době na základě rozhodnutí Evropské unie omezen na 900 wattů. Před nákupem si tedy tento ukazatel u svého zvoleného spotřebiče zkontrolujte.
Další věcí, která je důležitá je volba mezi sáčkovou a bezsáčkovou verzí vysavače. U těch sáčkových bychom měli počítat s tím, že je potřeba po několika použitích provést jejich výměnu, případně dokoupit nové, náhradní. Bezsáčkový vysavač stačí vysypat, případě vymýt vodou a je opět připraven k použití.
červený vysavač
Drobnosti, na kterých záleží
Maličkosti, které mohou v mnohém ovlivnit vaši spokojenost a na které je vhodné si dát také při výběru pozor, jsou třeba délka elektrické šnůry nebo délka rukojeti. Každý jsme jinak velcí a máme jinak velké domácnosti, není pak příjemné být při úklidu nepřiměřeně shrbený, nebo několikrát přepínat vysavač do jiných zásuvek.

Mohlo by se vám také líbit...