Zvířata

Co jsou zač množírny?

Pojem množírna psů či koček se začal masivně objevovat v médiích od roku 2014. Váže se ke kauze moderátora Jana Smetany, který koupil své dceři štěně jako dárek k sedmým narozeninám. Šťěňátko však brzy po zakoupení uhynulo, a to naneštěstí právě v den dcerčiných narozenin. Po uveřejnění tohoto příběhu začaly přicházet reakce stovek lidí z celé republiky, kteří měli s podobnou situací zkušenosti. A problém velkochovatelů psů porušujících zákon vyšel na světlo v celé své kráse.
pes za plotem
Jak poznat množírnu?
Jednoznačná klasifikace je často velkým problémem, jelikož tento pojem není jakkoliv definován zákonem. Jedná se tedy o mediální pojem, kterým jsou nazývány chovatelské stanice psů, které spojuje několik společných vlastností:
´        Psi jsou chováni pro komerční účely. Jako mazlíčci i zvířata jsou tedy zanedbáváni. Žijí v hrozných podmínkách – často v klecích s nedostatečnou hygienou a na velmi malém prostoru.
´        Feny představují pouze prostředek k zisku, bývají proto nakrývány při každém hárání, což je pro ně ze zdravotního hlediska vysoce nevhodné – organismus pak nemá čas na regeneraci.
´        Chovatelé příliš nedbají na zdravotní stav feny ani štěňat. Pokud fena nemůže rodit štěňata, bývá utracena. Mláďata zase bývají odstavována v příliš brzkém věku, například kolem 4 týdnů, z čehož plynou psychické a behaviorální problémy. Zákonným chovným stanicím zákony ukládají, aby bylo štěně odebráno nejdříve v osmi týdnech věku.
´        Vzhledem výše zmíněnému a k tomu, že majitelé při krytí nehledí na genetiku chorob a příbuznost, bývají malí pejsci, zakoupení z takovýchto podmínek, po zdravotní stránce v katastrofálním stavu.
mopsík na gauči
A co zákon?
Problematika množíren jako taková není dosud právním řádem nějak uspokojivě vyřešena. Jelikož tato zařízení ale spojuje fakt, že zde dochází k týrání zvířat, jedná se o zákonem zakázanou a právně postižitelnou činnost. Přesto neexistence přesné definice této nelegální činnosti ani trestných sazeb nadále nahrávají množitelům zvířat.

Mohlo by se vám také líbit...