Internet

Windows 7 bude ještě žít

Ale pozor, nová zvěst se internetový světem nese, na „sedmičky“ bude. I po lednu, kdy mají skončit. Rozuměj leden příštího roku. (2020). Takže, hurá, neházejme „sedmičky“ do žita, či snad křemíkového nebe. Jenže, to by nebyl Microsoft Microsoftem, aby nepotvrdil, s odpuštěním jsou nenažranost. Ono to totiž má takový malinký háček. A neříkejte, že z předchozí věty jste nepoznali jaký. To bych vám nevěřil.

windows 7

Ano, je to opět cena. V únoru byl zveřejněn ceník „záplat, oprav, ale hlavně bezpečnostních updatů“ (to vše v jednom). V tomto ceníku (nevím proč si tak říká), nejsou přesné cifry. Ale dají se z něj odvodit. A zde přichází ke slovu odborníci. Ti se skoro shodli, až na nějaký ten cent, že by update o rok mělo stát dvacet pět dolarů. NA delší dobu to prý nikdo prodlužovat nebude. Myslí si Microsoft. Nu a pokud ano, tak další rok bude tato částka dvojnásobná. Chcete třetí rok? Zaplatíte již dvojnásobek předchozí částky. 
Dále už to snad ani netřeba počítat, za ta peníze byste si mohli dovolit asi dvoje WIN desítky.

windows 10 na zdi

V ceníku jsou rozpracovány jednotlivé verze sedmiček, protože s každou to bude jinak. Největší výjimky bude mít asi verze Enterprise. To je verze určená firemním zákazníkům, kteří mají uzavřenou multilicenční smlouvu. Nemá smysl tyto změny ESU zde rozepisovat, jde především o jiné částky.
Takže tato prodloužená podpora, zkráceně ESU, z anglického Extended Security Updates, bude jistě velmi vítaní i pro „starter“ verze a další obyčejné uživatele. Každý si jistě po roce prodloužení uvědomí, že to prostě nemá smysl a že sedmičkám také odzvonilo. Stejně jako XP, tak i tento systém bude pomalu zapadávat prachem a zapomněním.
Nakonec ještě připomenu, že zde s námi pobyly sedmičky pěkně dlouho, od oficiálního data vydání 22. října 2009. Nu, za rok jim můžeme jít na funus. Takže vítejte u WIN 10.

Mohlo by se vám také líbit...